Tavaszi ébredés

Tavaszi ébredés

Végre süt a nap, és jó idő van. A kertészkedéshez, kert rendbetételéhez mindenféleképpen.

Vegyük sorra mivel is érdemes kezdenünk.

Metszés

Kezdjünk először a metszéssel, a télen elfagyott, elszáradt növényi részek levágásával. A metszéssel alakítjuk növényeink sorsát az idényben, ezért tartsuk szem előtt, hogy más-más metszési módot kell alkalmazni a gyümölcsfák, a bogyósok, a szőlő, az örökzöldek, a díszfák, a díszcserjék és az évelő lágyszárúak esetében. A 2 centiméter átmérőnél nagyobb metszési felületet kezeljük sebkezelővel.

Gyeplazítás

A gyepes területeken először gereblyézzük össze az őszi faleveleket, majd végezzük el a gyeplazítást. A gyeplazítás lényege, hogy a fű tövét levegőhöz juttassuk. Ez igen látványos fejlődést és szép gyepet eredményez két-három hét alatt.

Tavaszi lemosó permetezés, növényvédelem

Közvetlenül a metszési munkák után végezzük el a tavaszi lemosó permetezést az áttelelt rovarok és a gombatelepek ellen, mind a gyümölcstermő növényeknél, mind a dísznövényeknél. Fontos megjegyezni, hogy a tavaszi lemosó permetezés nem védi meg a növényeket a teljes vegetáció alatt. Tehát ha kártevők és betegségek lépnek fel áprilisban, vagy májusban, akkor célzottan, megfelelő növényvédő szerrel újból permeteznünk kell. A növényvédelmi munkát meteorológiai és növényvédelmi előrejelzésekre alapozva végezzük el az integrált növényvédelem keretein belül. Ez azt jelenti, hogy az élő környezet működésébe csupán a szükséges mértékben avatkozunk be, így a kártevőket és károsítókat nem teljesen pusztítjuk el, hanem azok egyedszámát csak a kertfenntartás gazdaságossági szintje alá csökkentjük.

Tápanyag utánpótlás

A tápanyag utánpótlásról se feledkezzünk meg. A gyepen kívül lássuk el a gyümölcstermő- és dísznövényeinket is hosszú hatástartamú műtrágyával vagy tápoldattal. A műtrágyázásnál figyeljünk, hogy az adott növényekhez a megfelelő összetételű műtrágyát válasszuk és az adagolásnál feltétlenül kövessük a gyártó utasításait.

Öntözés

Kiemelném a növények vízellátását, melynek gyakorisága és mennyisége is fontos. Az elmúlt időszak száraz, aszályos évei egyre több kerttulajdonost győztek meg arról, hogy érdemes automata öntözőrendszert telepíteni, ahhoz, hogy kertjükben egész évben szép és egészséges növények fejlődjenek. Az automata öntözőrendszer, amellett, hogy egyenletesen juttatja ki a megfelelő vízmennyiséget, víztakarékos megoldás is a hagyományos, locsolótömlős öntözéssel szemben. Az automata öntözőrendszert a gyepen kívül sövények, dísznövényágyások, sziklakertek, erkélyen levő balkonládák öntözésére is ki lehet építeni.

Kertalakítás

Tavasszal kezdhetjük el megvalósítani a télen megálmodott kertátalakítást vagy teljesen új kert építését. Ha jól terveztünk, akkor kertünk arányos, átlátható, könnyen gondozható, letisztult formában újul meg.

 

Ha bármiben segíthetünk, hívjon bátran! 06 70 582 45 45

Nincs akadály, csak profi munka!

 

 

Comments are closed. Posted by: Geo on