Hogyan füvesítsünk?

Hogyan füvesítsünk?

Fuvesites.jpg

A szomszéd fűje mindig zöldebb?

Ennek nem kell feltétlenül így lennie.

Lépések

 1. Gyomirtás: A füvesítés megkezdése előtt érdemes alapos gyomirtást végezni. A glifozát hatóanyagú gyomirtók a gyomnövények levelén és szárán keresztül szívódnak fel. 10-14 napot pihentetni kell, ezalatt fejti ki hatását.
 2. Tisztítsuk meg a területet! Gyűjtsük össze a megmaradt gazokat, és szedjük fel a kavicsokat és köveket is, hogy egyenletesen tudjon nőni a fű! A talajt ásóval lazítsuk fel! A gazokat nem elég „felásni”, gyökerestől ki kell szedni, különben visszanőnek.
 3. Nagyjából egyengessük el a földet! Erre azért van szükség, hogy a füvesítés után ne legyen egyenetlen a talaj. Ehhez a munkához lapátot, széles gereblyét és talicskát használhatunk.
 4. Trágyázás: Műtrágyával vagy gyeptrágyával alaposan szórjuk be a talajt, majd forgassuk be a földet!
 5. Végső simítás: A műtrágyázás után hengerrel menjünk át a területen! A kisebb egyenetlenségeket gereblyével tüntethetjük el.
 6. Jól megérdemelt pihenés: A földet a fűmag elvetése előtt kb. 1 hétig pihentessük! Ezalatt a trágya is oldódik, és a tápanyagok egyenletesen eloszlanak.
 7. Újabb gazolás: A pihenőidő lejárta után az időközben kinőtt gazokat ismét szedjük ki gyökerestől!
 8. A felső réteg eltávolítása: A talaj felső, 1-2 cm-es rétegét húzzuk félre, a füvesítés után ezt fogjuk visszateríteni a fűmagra. (Ezt a lépést esetleg kihagyhatjuk, helyette a fűmagot a gereblye fejével ütögessük a talajba. Arra viszont ügyeljünk, hogy ne a talaj felszínén legyen a mag: ezt egyrészt összegyűjtik a madarak, másrészt könnyen kiszárad.)
 9. Alapos belocsolás: A mag elvetése előtt alaposan locsoljuk be a területet!
 10. A fűmag elvetése: Egyenletesen szórjuk ki a fűmagot! Általában kb. 30-50 grammot szánjunk egy négyzetméterre (az ajánlott mennyiség a fűmag csomagolásán is szerepel). Bokrok tövébe, a jobban igénybevett felületekre (pl. átjáró rész) és a szélekre érdemes több fűmagot szórni.
 11. Visszatemetés: A félrehúzott földet hordjuk vissza, majd gereblyével egyengessük el! (Ha nem húztuk félre a talaj felső rétegét, akkor természetesen ez a lépés is kimarad.) Érdemes hengert is használni, hogy jobban betömörüljön a föld. Vigyázzunk, hogy a fűmagok ne kerüljenek túl mélyre, hogy kapjanak elég fényt és oxigént!
 12. Gondozás: A növekedésben lévő gyepet naponta akár három alkalommal érdemes alaposan belocsolni. Kb. 2-3 hétig tart ez az időszak, ekkora megerősödik a fű gyökere, valamint megnő annyira, hogy a föld beárnyékolásával csökkentse annak párolgását.
 13. Az első fűnyírás: Ha már 8-10 cm-esre nőtt a fű, megejthetjük az első fűnyírást. Tartsunk egy öntözésmentes napot, majd ezt követően 4-5 cm hosszúra vágjuk le a füvet!
 14. Karbantartás: A szép gyep titka a folyamatos ápolás, így ha már kinőtt a fű, akkor se feledkezzünk meg a rendszeres öntözésről és fűnyírásról.
Comments are closed. Posted by: Geo on