Télen pihen a kert, de a kertész soha

Télen pihen a kert, de a kertész soha 

 

A kerttel és lakóival télen is törődni kell! A tél hivatalosan december 21-én kezdődik, a hónap végére rendszerint lehullik a hó, és megérkezik az igazi tél. Ha valaki azt gondolná, hogy ilyenkor semmit sem kell tenni a kertben, az nagyon is téved!

fagyal

Főként bizonyos örökzöldek igénylik a gondoskodásunkat. Takarni kell őket (pl. fagyal, rododendron) a hideg ellen és összekötözni azokat (pl. oszlopos tuja, boróka), amelyeket a hó nyomása megrongálhat. Remekül megnyírhatjuk decemberben a lombjukat vesztett sövényeinket is, mert jól látszik a gallyak elrendeződése. A gyümölcsfák megifjítása is elvégezhető ebben a hónapban.

A rózsa – a vadrózsát kivéve – tipikusan az a növény, amely télen védelmet igényel. A kúszórózsák tövét fel kell kupacolni, a pergolára, falra, egyéb helyre futott vesszőket, ha lehet, fedjük nádtakaróval, ha erre nem alkalmas a felület, akkor a vesszők közé dugdosott fenyőgallyakkal. Ha netán visszafagynának, nem kell kétségbe esni, mert a kúszórózsa jövőre újra hajt a tövéről. A rózsabokrokat kupacoljuk fel, erre kiváló közeg a komposzt. Lombot ne használjunk, mert abban nagyon sok, rózsára veszélyes kórokozó rejtőzhet.

A dáliatöveket a fagyok beállta előtt fel kell szedni, a szárakat visszavágni és a leveleket eltávolítani. Csak az ép és egészséges gumókat szabad teleltetni (fóliában vagy nyirkos földben, 8–10 ºC-on).

A kertnek a növényeken kívül még sok más lakója is van, hasznos és káros rovarok, kétéltűek, madarak és kisemlősök. Közülük a leggyakrabban a madarak kerülnek a szemünk elé, és néhányuk még a téli hónapokban is kitart nálunk. Itt a jó alkalom, hogy ezeket a szárnyas napszámosokat néhány jó falattal végleg a kertünkbe csábítsuk.

IMGa_34442

A madarak téli etetése nagy felelősség, ugyanis ha elkezdjük, bármi történjék is, nem hagyhatjuk abba! Ha egyszer csak elfogy az eleség és többé nem pótoljuk, a kerthez szoktatott madarak még jobban ki vannak téve a hidegnek és az éhínségnek, amíg nem találnak maguknak olyan új területet, ahol etetik őket, vagy más módon, táplálékhoz jutnak. Ugyanez vonatkozik az ivóvízre is. A madáretetés nem ütközik különösebb nehézségbe, kész etetőket is lehet kapni, és megfelelő madáreledeleket, cinegegolyókat stb. is. Ha nem ablaketetőt választunk, gondoskodjunk róla, hogy macska ne támadhasson az etetőn táplálkozó madarainkra, és lehetőleg olyan környékre állítsuk az etetőt, ahol sok a bokor vagy más alkalmas búvóhely.

Forrás: Mezőgazda Kiadó

Comments are closed. Posted by: Geo on