ŐSZI GYEPÁPOLÁS

 

 ŐSZI GYEPÁPOLÁS

Ha jövő tavasszal is szép üde zöld gyepet szeretne, most ősszel se hanyagoljuk el mondván úgyis jön a tél. Tél előtt a gyepnek is szüksége van a jó kondícióra, hogy nagyobb károsodás nélkül vészelhesse át a kemény fagyokat, esetleg a hosszú hófödte napokat.

Nagyon fontos, hogy ősszel ne hagyjuk hosszúra  a füvünket. Időjárástól függően általában Október végén, november elején szükséges egy utolsó fűnyírás. Ha rövidre nyírtuk füvünket meg is szellőztethetjük. Ez a művelet nagyon hasznos, mert eltávolítja a nyári fűnyírásokkor keletkezett elhalt fűszálakból álló  réteget és szabad utat készít elő  a téli csapadék gyökerekhez jutásához. Ilyenkor ősszel ne szellőztessünk mélyen. Ha fokozni szeretnénk a szellőztetés jótékony hatását  szórjunk ki magas Kálium tartalmú műtrágyát. Legjobb a speciálisan őszi kondicionáláshoz kifejlesztett gyeptrágya mint pl. Scotts  őszi-téli gyepkondicionáló  trágyája.

Ha szellőztetés után úgy látjuk  gyepünk felújításra szorul szórjunk a  kopott részekre fűmagot. A nagyobb foltoknál a fűmagot keverjük gyeptrágyával és termőfölddel és ezt terítsük el vékony rétegben , majd tömörítsük hengerrel, vagy egyéb eszközzel. Ebben az esetben azonban ne várjunk október végéig, hogy a kikelő fű még a fagyok előtt megerősödhessen.

Fontos őszi tennivaló ezenkívül még a lehullott levelek  rendszeres eltávolítása a gyepfelületekről, mivel a hosszabb ideig gyepen hagyott levelek alatt a fű kipusztul.

Forrás:netgarden.hu

Comments are closed. Posted by: Geo on